Tekvicovo rukolový šalát
Potrebovala som narýchlo vymyslieť recept, kde by bolo použitá tekvica. Keďže sama o sebe nemá až tak výraznú chuť, podporila som ju sladkosťou hrozienok, horkastou chuťou rukoly a miernou ostrosťou kozieho syra, čo sa ukázalo ako dobrá voľba.
Ne 4 porcie potrebujeme:
1/2 muškátovej tekvice
1 PL olivového oleja
1 PL sušených hrozienok
1/2 ČL morskej soli
trochu čerstvo pomletého korenia
120 g rukoly
podľa chuti kozí, či iný aromatickejší syr
Ako na to:
Tekvicu ošúpeme, nakrájame na väčšie kocky a dobre premiešame so soľou, korením, olejom a hrozienkami.
Vložíme do zapekacej misky, alebo pekáča, prekryjeme alobalom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C , pokiaľ tekvica nezmäkne. Necháme trochu vychladiť.
Rukolu premiešame s trochou výpeku z tekvice, pridáme kúsky tekvice a po povrchu posypeme kúskami syra.
Tip: Šalát môžeme ozvláštniť opraženými vlašskými orechmi