Čo v mojej kuchyni nesmie chýbať?
Čo v mojej kuchyni nesmie chýbať.
Vývar. Stále celkom nedocenený základ každého dobrého jedla. Vždy, keď ho varím, urobím väčšiu dávku. Čo nezjeme hneď, putuje dôkladne scedené do mrazničky. Takto ho môžem použiť, kedykoľvek potrebujem. Do akejkoľvek polievky, alebo do omáčok, či na podliatie mäsa.
Čerstvé bylinky. Rozmarín, tymián, bazalku, petržlenovú vňať, šalviu, mätu či pažítku mám nasadené v skalke, alebo v črepníkoch. Sú stále poruke a okrem toho, že mi celoročne poslúžia v kuchyni, lahodia aj oku. Nevyžadujú žiadnu špeciálnu starostlivosť a ak je úroda veľmi bohatá, tak si ich zamrazím, či vysuším.
Maslo. Francúzi s úsmevom hovoria, že sú tri základné suroviny pre prípravu kvalitných pokrmov: maslo, maslo a maslo. Ako základ do omáčok, na zjemnenie mäsa, do dezertov, na polevy. Jednoducho maslo, minimálne 82 % - tné, žiadne náhrady.
Olivový olej. Panenský, za studena lisovaný. Kvalitný spoznáte na prvý pohľad. Má až sýto zelenú farbu a keď si k nemu privoniate, tak máte pocit, že ste niekde v olivových hájoch. Jeho chuť sa spočiatku niekomu môže zdať až veľmi intenzívna, no v kuchyni nemá konkurenciu.
Mlynček s celým korením. Používam ho stále a má svoje miesto v dosahu na kuchynskej linke. Čerstvo namleté korenie je jednak chutnejšie, ale hlavne podstatne zdravšie, ako už hotový prášok. Ja mám najradšej zmes štyroch korení, ktoré sú dnes už bežne k dostaniu v ktoromkoľvek obchode.
Smotana na šľahanie. Používam ju v studenej aj v teplej kuchyni. A vôbec si neviem predstaviť, že by som na dezert použila penu v spreji. Urobiť totiž domácu šľahačku z kvalitnej a dobre vychladenej smotany je len otázka sekúnd.