Egrešový tarte
Na korpus potrebujeme:
350 g extra maslových venčekov
Na egrešové želé:
350 g egrešov
1 väčšie jablko
350 ml vody
1 vanilínový cukor
3 lyžice trstinového cukru
40 g maizeny.
Na sneh:
4 vaječné bielky
100 g kryštálového cukru
1 vanilínový cukor
kôra z ½ citróna
Egreše umyjeme, jablko očistíme a postrúhame. Všetko zasypeme časťou cukru, zalejeme 300 ml vody a spolu varíme, pokiaľ ovocie nie je úplne mäkké.
Potom precedíme a vrátime na mierny oheň. Vo zvyšnej studenej vode rozmiešame maizenu a pridáme ju k vzniknutej šťave. Po zovretí odstavíme, podľa chuti dosladíme a za občasného miešania necháme vychladiť.
Zatiaľ rozdrvíme sušienky a rovnomerne ich vtlačíme do zatváracej tortovej formy tak, aby mierne presahovali aj na boky. Nalejeme na ne egrešové želé a necháme zachladiť. Bielky vyšľaháme s oboma cukrami a kôrou do tuhého snehu. Navrstvíme ho navrch dezertu a pečieme v rúre, vyhriatej na 170 °C doružova (asi 20 minút). Dezert podávame vychladený.