Egrešový tarte

Zasa jeden nenáročný, no efektný a chutný dezert. Pre prípravu som sa rozhodla použiť extra maslové venčeky. Pri výbere ovocia sa nebojte experimentovať.
 
 

Na korpus potrebujeme:

350 g extra maslových venčekov

 

Na egrešové želé:

350 g egrešov

1 väčšie jablko

350 ml vody

1 vanilínový cukor

3 lyžice trstinového cukru

40 g maizeny.

 

Na sneh:

4 vaječné bielky

100 g kryštálového cukru

1 vanilínový cukor

kôra z ½ citróna

 

Egreše umyjeme, jablko očistíme a postrúhame. Všetko zasypeme časťou cukru, zalejeme 300 ml vody a spolu varíme, pokiaľ ovocie nie je úplne mäkké.

Potom precedíme a vrátime na mierny oheň.  Vo zvyšnej  studenej vode rozmiešame maizenu a pridáme ju k vzniknutej šťave. Po zovretí odstavíme, podľa chuti dosladíme a za občasného miešania necháme vychladiť. 

Zatiaľ rozdrvíme sušienky a rovnomerne ich vtlačíme do zatváracej tortovej formy tak, aby mierne presahovali aj na boky. Nalejeme na ne egrešové želé a necháme zachladiť. Bielky vyšľaháme s oboma cukrami a kôrou do tuhého snehu. Navrstvíme ho navrch dezertu a pečieme v rúre, vyhriatej na 170 °C doružova (asi 20 minút). Dezert podávame vychladený.