Jahodovo mätový sorbet

Milujem sviežu chuť a vôňu jahôd. V kombinácii s mätou v stave mierne zmrznutom sú úžasným osviežením v horúcich letných dňoch. 

Potrebujeme:

 

150 g trstinového cukru

150 ml vody

plnú hrsť mätových lístkov

500 g čerstvých jahôd

šťava z jednej limety

50 ml bieleho rumu (dá sa nahradiť aj tmavým, alebo nejakou dobrou ovocnou pálenkou).

 

Ako na to:

Cukor vysypeme do vody a na miernom ohni ho necháme rozpustiť. Mierne vychladíme a pridáme lístky mäty. Minimálne hodinu (pokojne môžeme aj cez noc) necháme macerovať, aby sa chuť mäty riadne rozvinula. Potom rozmixujeme jahody, pridáme limetovú šťavu, rum a precedený cukrový sirup (bez mäty).

Spolu všetko premiešame a dáme do nižšej nádoby, ktorú potom vložíme do mrazničky. Asi po hodine zmes premiešame a takto to spravíme ešte aspoň 3 – 4 krát. Ide o to, aby hmota úplne nezmrzla do jedného bloku.  

 

TIP:

Presne tento istý pomer surovín môžeme použiť aj na prípravu malinového sorbetu.