Smotanový piškót s jahodami

Už asi každá z nás bola niekedy v situácii, keď potrebovala vyriešiť narýchlo nejaký dobrý, no na prípravu nenáročný dezert. Mimoriadne obľúbené sú piškótové torty. Tie však potrebujú dostatok času na to, aby vlhkosť z krému dostatočne prestúpila piškótami, inak hrozí, že budú nepríjemne škrípať pod zubami. Ja sama preto radšej robím ako základ klasický piškót. Tento recept je len základný, určite sa nebojte zameniť poohrubú múku za hladkú špaldovú (v poslednej dobe robievam takúto verziu často), alebo pridať do cesta, či do krému napríklad horký kakaový prášok. A samozrejme ovocie použite aké len máte na chuti.
 
 

Na formu s priemerom 26 cm potrebujeme:

 

6 vajíčok, bielky a žĺtky zvlášť

Štipku soli

6 lyžíc krupicového cukru

6 lyžíc polohrubej múky

1 lyžicu oleja

Nastrúhanú kôru z ½ citróna

250 ml smotany na šľahanie

800 g kyslej smotany 18 %-tnej

4 balíčky vanilínového cukru

400 g čerstvých jahôd, nakrájaných na plátky

 

Ako na to:

 

1.      Rúru si dáme predhriať na 180 °C

2.      Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh

3.      V inej nádobe prešľaháme žĺtky s cukrom, pridáme preosiatu múku, olej, citrónovú kôru a dôkladne premiešame. Nakoniec opatrne primiešame sneh

4.      Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme do ružova cca 35 minút. Necháme vychladnúť

5.      Zo sladkej smotany urobíme šľahačku, do ktorej zľahka metličkou vmiešame kyslú smotanu a cukor.  Zmes navrstvíme na korpus a uložíme na hodinu do chladničky

6.      Nakoniec na povrch poukladáme jahody

 

TIP: 

Že je cesto upečené zistíme tak, že keď doň zapichneme špáradlo, zostane súché.