Slaný karamel

Slaný karamel sám o sebe nie je dezertom, no upozorňujem, že môže byť prudko návykový:-).  Recept naň uvádzam samostatne, keďže sa dá použiť ako poleva na venčeky, profiteroles, cupcaky, rôzne rezy a podobne. Alebo si ho môžete vyliať do ľubovoľných formičiek, nechať stuhnúť a máte poruke super karamelky.

Stretávam sa, hlavne v poslednej dobe s tým, že niektorí ľudia pripravujú karamel z trstinového cukru. Ja som to vyskúšala tiež, ale úprimne povedané, výsledok ma neoslovil. Naopak, karamel z neho mi nechutil. Ale to je len môj subjektívny názor.

Pri jeho prirodzene zlatistej farbe sa totiž niekedy ťažko rozpozná hranica, kedy cukor karamelizuje a kedy už začne horknúť.

Na varenie karamelu si pripravte radšej vyšší hrniec a dlhšiu varechu, pretože hlavne pri prilievaní smotany začne hmota prskať a bublať, tak aby ste si neublížili. Počas miešania sa určite vyhnite prípadnému ochutnávaniu a oblizovaniu vyrešky, aj keď to láka.

Budeme potrebovať:

180 g kryštálového cukru

100 g masla

100 ml smotany na šľahanie

½ ČL morskej soli

Ako na to:

Cukor vysypeme do hrnca a pomaly zahrievame za stáleho miešania, pokiaľ sa nezačne rozpúšťať. Keď je cukor tekutý hnedastej farby, primiešame maslo. Teraz príde fáza, kedy opatrne prilejeme smotanu. To je práve ten čas, keď treba byť mimoriadne opatrný, bude to prskať a praskať a peniť. Nič to, my miešame ďalej až do doby, pokiaľ hmota nebude opäť hladká a lesklá. Nakoniec primiešame soľ a máme hotovo.