Domáci burger

Dnes už si môžete kúpiť hotový burger praticky kdekoľvek. Skúste si ho ale pripraviť doma a uvidíte, že sa ho len tak ľahko nevzdáte! Zaexperimentujte trochu s prílohami a variáciami zeleniny a nastavte si ho práve podľa seba. Myslím, že nikoho nenechá chladným.
 
 

Na žemle:

350 g hladkej múky + trochu na podsýpanie

150 g polohrubej múky

270 ml vlažného mlieka

20 g (1/2 kocky) droždia

1 ČL cukru kryštál

¼ ČL soli

1 vajíčko

Na posypanie rôzne semienka (ja som použila čierne a biele sezamové), alebo hrubozrnná soľ.

 

Na burgery:

600 – 700 g zomletého hovädzieho mäsa z pliecka, alebo krku

1 ČL nasekaného čerstvého tymiánu

1 ČL worcesterskej omáčky

1 cibuľu nakrájanú najemno

½ ČL francúzskej horčice

Podľa chuti soľ a mleté korenie

Na servírovanie 2 veľké cibule, 3 paradajky a 100 g ľubovoľných listových šalátov

 

Ako na to:

Trochu mlieka odoberieme do šálky, nadrobíme doň droždie, zasypeme cukrom a premiešame. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme ostatné suroviny (okrem sezamu) a vzniknutý kvások. Cesto miesime, až sa začne oddeľovať od stien nádoby. Posypeme trochou hladkej múky, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť, pokiaľ cesto nezväčší svoj objem na dvojnásobok. Potom ho vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm. Pomocou širokého pohára vykrojíme kolieska, uložíme ich na nízky plech, posypeme sezamom a necháme ich ešte asi 20 minút podkysnúť. Rúru vyhrejeme na 200 °C a upečieme v nej žemle do zlatohneda. Ak ich po upečení potrieme vodou, budú krásne lesklé.

Všetky suroviny na burgery dôkladne rukou vymiešame. Vytvarujeme ich do hrubších placiek, ktoré uložíme na tácku, prekryjeme potravinárskou fóliou a dáme odležať do chladničky.

Zatiaľ si očistíme šalát, paradajky a cibuľu nakrájame na kolieska. Cibuľu môžeme podľa chuti opiecť na panvici do sklovita. 

Mäso vyberieme z chladničky. Na poriadne rozpálenom grile alebo panvici opekáme burgery (podľa hrúbky a želaného stupňa prepečenia 5 – 7 minút z každej strany). Na záver k nim dáme ešte na chvíľu opiecť vnútorné strany žemlí a hneď ich plníme. 

TIP:

Mäso sa nesnažte otáčať na grile hneď, počkajte pokiaľ sa poriadne osmaží, potom sa samo pekne oddelí. Časť, alebo celú polohrubú múku môžete nahradiť špaldovou, či grahamovou (tú som použila aj ja). Pre dokonalý vzhľad po vykrojení žemlí do každej po povrchu jemne vtlačte vzor z krájača na jablká.