Grilovaná chobotnica - hobotnica na žaru.
Na prípravu chobotnice (alebo samostatných chápadiel) s váhou cca 1 kg budeme potrebovať:
2 x 2 litre vody
3 ks väčšej mrky
2 ks petržlenu
1 stonku zeleru (alebo ¼ buľvového)
2 cibule
3 strúčiky cesnaku
2 bobkové listy
5 guľôčok čierneho korenia
1 väčšiu stonku ligurčeka
Na cesnakový dip:
5 strúčikov cesnaku
¼ ČL soli
Hrsť nasekanej hladkolistejj petržlenovej vňate
3 – 4 PL kvalitného olivového oleja
Ako na to:
Dva litre vody privedieme k varu. Chobotnicu na doske celú poriadne pobúchame plochou stranou tĺčika na mäso, aby sa narušila vnútorná štruktúra mäsa, bude jemnejšie. Pomôže však aj premrazenie. Potom ju vložíme do vriacej vody a necháme cca 5 minút obvariť.
Chobotnicu vyberieme, túto vodu vylejeme a do hrnca dáme ďalšiu čistú. Do nej už vložíme všetky ingrediencie na vývar. Keď voda začne vrieť, plameň stiahneme a pridáme chobotnicu. Spolu varíme odokryté cca 45 minút.
Chobotnicu vyberieme, necháme vysušiť a nakoniec ju na troche olivového oleja na panvici alebo na grile sprudka opečieme zo všetkých strán.
Cesnak nasekáme na jemno, zasolíme, pridáme petržlenovú vňať a zalejem olivovým olejom. Dôkladne premiešame. Touto zmesou potierame jednotlivé porcie.