Grilovaná chobotnica - hobotnica na žaru.

Chobotnica nie je v našich končnách surovinou celkom bežnou, no stáva sa vďaka stále intenzívnejšiemu vplyvu stredomrskej kuchyne veľmi obľúbenou. 
 
 

Na prípravu chobotnice (alebo samostatných chápadiel) s váhou cca 1 kg budeme potrebovať:

2 x 2 litre vody

3 ks väčšej mrky

2 ks petržlenu

1 stonku zeleru (alebo ¼ buľvového)

2 cibule

3 strúčiky cesnaku

2 bobkové listy

5 guľôčok čierneho korenia

1 väčšiu stonku ligurčeka

Na cesnakový dip:

5 strúčikov cesnaku

¼ ČL soli

Hrsť nasekanej hladkolistejj petržlenovej vňate

3 – 4 PL kvalitného olivového oleja

 Ako na to:

Dva litre vody privedieme k varu. Chobotnicu na doske celú poriadne pobúchame plochou stranou tĺčika na mäso, aby sa narušila vnútorná štruktúra mäsa, bude jemnejšie. Pomôže však aj premrazenie. Potom ju vložíme do vriacej vody a necháme cca 5 minút obvariť.

Chobotnicu vyberieme, túto vodu vylejeme a do hrnca dáme ďalšiu čistú. Do nej už vložíme všetky ingrediencie na vývar. Keď voda začne vrieť, plameň stiahneme a pridáme chobotnicu. Spolu varíme odokryté cca 45 minút.

Chobotnicu vyberieme, necháme vysušiť a nakoniec ju na troche olivového oleja na panvici alebo na grile sprudka opečieme zo všetkých strán.

Cesnak nasekáme na jemno, zasolíme, pridáme petržlenovú vňať a zalejem olivovým olejom. Dôkladne premiešame. Touto zmesou potierame jednotlivé porcie.