Moja plnená paprika v paradajkovej omáčke

Moja plnená paprika

U nás prosto plnenú papriku milujeme. Považujem ju za jedno z najjednoduchších jedál, no často sa stretávam s názorom, že s jej prípravou je veľa práce. Opak je ale pravdou. 
Ak nemáte radi vydusené paprikové lusky, tak ich dajte menej a zo zvyšnej zmesi urobte guľky. Ja sama to tiež tak robím.  A pokiaľ obľubujete pikantnejšie chute, kľudne použite jednu - dve štipľavé papriky a jedlo dostane zasa iný rozmer.
 
 
Keďže plnená paprika patrí k jedlám, ktoré zohrievaním získavajú ešte lepšiu chuť, nikdy nerobím menšiu dávku ako z jedného kilogramu mäsa a preto aj uvádzam toto množstvo. Ale spokojne si ho upravte podľa potreby. Mám vyskúšané, že aby zmes dobre držala pohromade, na 1/2 kg mäsa je potrebné 1 vajíčko.
 
Budeme teda potrebovať:
Na mäsovú zmes - 
- 1 kg mierne prerasteného mletého mäsa - ja som tento krát mala zmes hovädzieho krku (zostalo mi z nedeľnej grilovačky) a bravčového pliecka
- 1 ČL soli
- 1/4 ČL mletého korenia
- 2 vajíčka
- 3 PL suchej dlhozrnnej ryže
- 1/2 najemno nasekanej cibule
- paprikové lusky podľa uváženia
 
Na omáčku:
- 2 PL kryštálového cukru
- 3 litre 100 %-nej paradajkovej šťavy (časť môžete nahradiť pretlakom, alebo aj lúpanými paradajkami)
- 2 bobkové listy
- soľ a korenie podľa chuti 
 
Ako na to:
Do väčšieho hrnca dáme skaramelizovať cukor. Keď mierne zhnedne, pridáme trochu paradajkovej šťavy. Pozor, asi to v prvej chvíli bude trochu prskať a môže a Vám zdať že na dne zostal karamel prichytený. Stačí však chvíľu počkať a varechou trochu premiešať, on sa uvoľní. Potom dolejeme zvyšok, vložíme bobkový list a za občasného miešania privedieme k varu.  
Zatiaľ z papriky zrežeme od stonky vrchy a odstránime jadrovníky. Všetky zvyšné suroviny v mise dôkladne premiešame, aby hlavne ryža bola rovnomerne rozložená. Papriky zmesou naplníme, nie však až po okraj – keďže ryžu sme vopred nevarili, zmes ešte získa na objeme. 
Ak už paradajkový základ vrie, zmiernime plameň a začneme opatrne vkladať najskôr guľky (samozrejme ak sme celú zmes nespotrebovali na plnenie). Tie sa najlepšie robia mokrými rukami, veľkosť by mala byť asi taká aby množstvo použitej zmesi zodpovedalo tej, ktorú sme dávali do paprikových luskov. 
Potom pridáme papriky. 
Varíme na veľmi miernom plameni pod pokrievkou cca hodinu. Podľa potreby šťavu dochutíme soľou a korením. Pred podávaním necháme ešte asi 15 minút postáť.
 
Ako príloha sa hodia varené zemiaky, pyré, knedľa, alebo čerstvý chlieb, záleží len na Vás. 
Dobrú chuť.