Morská ryba pečená so zeleninou a olivami

Tento recept som si priniesla od chorvátskych priateľov. U nás doma mu s úsmevom hovoríme ryba lenivej gazdinej. Až na predváranie zemiakov sa totiž všetko pripravuje naskladané v jednom pekáči, v ktorom sa pokrm následne aj servíruje. Okrem vizuálneho zážitku je výhodou, že si každý môže kúsky zeleniny a rybieho mäsa namáčať vo fantastickej šťave, v ktorej sa všetky chute spojili!
 
 
Pre štyri osoby potrebujeme:

 

1 kg zemiakov 

4 menšie morské ryby (pražma kráľovská, alebo morský vlk), prípadne jedna veľká

2 cibule

8 strúčikov cesnaku

2 mladé cukety

250 gr cherry paradajok

150 gr čiernych olív

2 citróny, olivový olej 

2 dcl bieleho vína

snietku čerstvého tymiánu

4 lístky šalvie 

soľ a korenie

Ako na to:

Zemiaky ošúpene a nakrájame pozdĺžne na široké kolieska. V osolenej vode ich uvaríme až takmer do mäkka.  Medzitým si pripravíme ryby, ktoré dôkladne poumývame, chvost a žiabre odstrihneme. Na každej strane urobíme asi tri zárezy.  Takto pripravenú rybu nasolíme a riadne pokvapkáme citrónovou šťavou zvonku i zvnútra. Do brucha každej vložíme ešte po lístku šalvie. Necháme chvíľu v chlade prejsť. 

Rúru si predhrejeme na 190 °C. Na pekáč rovnomerne rozložíme predvarené zemiaky, na kolieska nakrájanú cuketu a tiež olivy a prepolené paradajky. Pridáme celý cesnak, na veľké kocky nasekanú cibuľu, posolíme, pokoreníme, pridáme pár snietok  tymiánu a nakoniec zalejeme bielym vínom, prípadne ak nám zvýšila citrónová šťava, kľudne ju môžeme pridať. Navrch poukladáme ryby (ak máme hotové filety, tak ich ukladáme kožou navrch), pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme, pokiaľ mäso nie je prepečené, zhruba pol hodinu. Servírujeme buď jednotlivé porcie na tanieri, alebo vložíme pekáč do stredu stola a každý si nakladá podľa chuti.