Morská ryba pečená so zeleninou a olivami
1 kg zemiakov
4 menšie morské ryby (pražma kráľovská, alebo morský vlk), prípadne jedna veľká
2 cibule
8 strúčikov cesnaku
2 mladé cukety
250 gr cherry paradajok
150 gr čiernych olív
2 citróny, olivový olej
2 dcl bieleho vína
snietku čerstvého tymiánu
4 lístky šalvie
soľ a korenie
Ako na to:
Zemiaky ošúpene a nakrájame pozdĺžne na široké kolieska. V osolenej vode ich uvaríme až takmer do mäkka. Medzitým si pripravíme ryby, ktoré dôkladne poumývame, chvost a žiabre odstrihneme. Na každej strane urobíme asi tri zárezy. Takto pripravenú rybu nasolíme a riadne pokvapkáme citrónovou šťavou zvonku i zvnútra. Do brucha každej vložíme ešte po lístku šalvie. Necháme chvíľu v chlade prejsť.
Rúru si predhrejeme na 190 °C. Na pekáč rovnomerne rozložíme predvarené zemiaky, na kolieska nakrájanú cuketu a tiež olivy a prepolené paradajky. Pridáme celý cesnak, na veľké kocky nasekanú cibuľu, posolíme, pokoreníme, pridáme pár snietok tymiánu a nakoniec zalejeme bielym vínom, prípadne ak nám zvýšila citrónová šťava, kľudne ju môžeme pridať. Navrch poukladáme ryby (ak máme hotové filety, tak ich ukladáme kožou navrch), pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme, pokiaľ mäso nie je prepečené, zhruba pol hodinu. Servírujeme buď jednotlivé porcie na tanieri, alebo vložíme pekáč do stredu stola a každý si nakladá podľa chuti.