Roastbeef - pečená roštenka
Možno to bude znieť zvláštne, no k tomuto pokrmu, teda k jeho príprave, vždy pristupujem s úctou. Trvalo mi nejaký čas, kým som "vychytala" niektoré, podľa mňa podstatné drobnosti, aby roastbeef bol čo najlepší. Okrem úplne bežných pomôcok je potebný potravinársky teplomer, bez neho si v tomto prípade neporadíme.
Či už ho budete servírovať teplý, alebo na studeno, s holandskou, horčicovou či bearnskou máčkou, so zemiakmi, na chlebíčkoch, so zeleninou, nemôžete nikdy pochybiť.
Na cca 1,5 - 2 kg kus mäsa budeme potrebovať:
3 ČL soli
2 ČL čerstvo mletého korenia
3 PL horčice
1 PL worchesterskej omáčky
2 PL olivového oleja
Ako na to:
Mäso dôkladne zbavmíe povrchového tuku. Nasolíme a nakoreníme.
Horčicu, worchester a olej zmiešame, touto marinádou mäso potrieme a zabalíme ho do potravinárskej fólie. Ideálne je, ak ho môžeme nechať niekoľko hodín takto v chladničke marinovať. V takom prípade ho vyberieme z chladu aspoň dve hodiny pred pečením, aby malo izbovú teplotu.
Rúru si necháme predhriať na 170 °C. Pripravíme si pekáč, do ktorého vložíme nejakú vhodnú mriežku.Cez ňu môže šťava odkvapkávať a mäso sa v nej nebude dusiť.
Pozn. Ak takúto mriežku nemáte, skúste malú fintu: na plech uložte s odstupom 2 - 3 celé mrkvy, ktoré poslúžia ako rošt.
Na sporáku si rozohrejeme na panvici trochu oleja a mäso zo všetkých strán sprudka opečieme Otáčame horadšej klešťami, aby sme nenarušili povrch a nestrácali zbytočne šťavu.
Položíme ho na pekáč a vložíme do rúry. Teplota vo vnútri mäsa by mala byť 54°C, vtedy je hotové. Žiaľ, tu sa presný čas určiť nedá, záleží od toho, aké vysoké mäso práve máme, akú malo východziu teplotu a aj ako pečie ktorá rúra. Preto je potrebné teplotu priebežne merať čo najbližšie k stredu.
Po upečení mäso zabalíme asi na 15 minút do alobalu. Až potom ho nakrájame na tenšie plátky.