Rýchla polievka z jarnej cibuľky a mäty

Výborná osviežujúca a sýta pochúťka.
Potrebujeme:
5-6 stredne veľkých zemiakov, nakrájaných na malé kúsky
1,5 litra vývaru
¼ lyžičky čerstvo zomletého korenia
celé zelené časti z dvoch zväzkov mladých cibuliek (cca 10 ks)
plnú hrsť čerstvej mäty
1/4 muškátového orieška
150 ml smotany na šľahanie
Podľa potreby soľ a kyslú smotanu
Ako na to:
Zemiaky zalejeme vývarom, pridáme korenie a dáme variť. Cibuľkové stonky dôkladne umyjeme a pokrájame na asi centimetrové kúsky. Keď sú zemiaky už takmer hotové, pridáme k nim zelenú cibuľku, mätu a nastrúhame muškátový oriešok.
Spolu povaríme do úplného zmäknutia. Dôkladne rozmixujeme, prepasírujeme cez sito a krátko ešte povaríme so smotanou. Ak treba, dochutíme soľou a korením
Servírovať môžeme s lístkom mäty, prípadne s kopčekom kyslej smotany.
TIP:
Na zvýraznenie chutí môžete po dovarení do polievky pridať trochu sherry. Ako drobná príloha sa hodia sezamové tyčinky z lístkového cesta.