Rýchla polievka z jarnej cibuľky a mäty

Výborná osviežujúca a sýta pochúťka.

Potrebujeme:

5-6 stredne veľkých zemiakov, nakrájaných na malé kúsky

1,5 litra vývaru

¼ lyžičky čerstvo zomletého korenia

celé zelené časti z dvoch zväzkov mladých cibuliek (cca 10 ks)

plnú hrsť čerstvej mäty

1/4 muškátového orieška

150 ml smotany na šľahanie

Podľa potreby soľ a kyslú smotanu

Ako na to:

Zemiaky zalejeme vývarom, pridáme korenie a dáme variť. Cibuľkové stonky dôkladne umyjeme a pokrájame na asi centimetrové kúsky. Keď sú zemiaky už takmer hotové, pridáme k nim zelenú cibuľku, mätu a nastrúhame muškátový oriešok.

Spolu povaríme do úplného zmäknutia. Dôkladne rozmixujeme, prepasírujeme cez sito  a krátko ešte povaríme so smotanou. Ak treba, dochutíme soľou a korením

Servírovať môžeme s lístkom mäty, prípadne s kopčekom kyslej smotany.

TIP:

Na zvýraznenie chutí môžete po dovarení do polievky pridať trochu sherry. Ako drobná príloha sa hodia sezamové tyčinky z lístkového cesta.