Nátierka z červenej repy s ľanovými semiačkami

Jednoduchá, zdravá a na prípravu nenáročná dobrota. Ak sa chcete vyhnúť pečivu, repu nestrúhajte, len si ju nakrájajte na menšie kocky, zamiešajte s ostatnými surovinami a podávajte ako šalát.

Červená repa je jednoducho zázrak a určite by sa mala v našom jedálničku vyskytovať často. Obsahuje dôležité minerálne látky ako draslík, horčík, železo, jód, mangán, zinok a má aj vysoký obsah vitamínov C a E.

-         Podporuje kardiovaskulárny systém - jej farbivo rozširuje tepny a spevňuje stenu vlásočníc

-         Znižuje krvný tlak ( pite 2 šálky šťavy denne )

-         Posilňuje imunitný systém

-         Povzbudzuje činnosť žalúdka a tvorbu žlče

-         Pomáha po rekonvalescencii, pri borelióze a kliešťovej encefalitíde

-         Má pozitívny vplyv na zrak

-         Zbavuje črevá jedovatých látok ( denne 150 ml šťavy ) a odstraňuje zápchu

-         Pomáha pri ateroskleróze ( odporúča sa 50 - 100 ml surovej šťavy denne )

-         Dodáva pružnosť a lesk pleti, vlasom a nechtom

-         Vyvoláva optimistickejší náladu

Na 2 – 3 menšie buľvy červenej repy potrebujeme:

 1,5 litra vody

1 bobkový list

4 guľôčky čierneho korenia

1 PL trstinového cukru

1 ČL soli

Asi 1 ČL nastrúhaného chrenu

150 g kyslej smotany

1 ČL ľanových semienok

Podľa chuti šťavu z citróna

 Ako na to:

 1.      Do hrnca dáme variť vodu spolu s bobkovým listom, korením, cukrom a soľou. Repu očistíme a vcelku vložíme do vody. Varíme asi pol hodinu, aby mierne zmäkla, no nemala by byť úplne rozvarená.

2.      Po vychladnutí ju nastrúhame (na strúhadle použijeme väčšie slzy) a dôkladne premiešame so zvyšnými surovinami.

3.      Pred podávaním nátierku necháme poriadne prejsť v chlade. Podľa potreby ešte dochutíme.

4.      Môžeme servírovať na tmavom pečive.