Nátierka z červenej repy s ľanovými semiačkami
Červená repa je jednoducho zázrak a určite by sa mala v našom jedálničku vyskytovať často. Obsahuje dôležité minerálne látky ako draslík, horčík, železo, jód, mangán, zinok a má aj vysoký obsah vitamínov C a E.
- Podporuje kardiovaskulárny systém - jej farbivo rozširuje tepny a spevňuje stenu vlásočníc
- Znižuje krvný tlak ( pite 2 šálky šťavy denne )
- Posilňuje imunitný systém
- Povzbudzuje činnosť žalúdka a tvorbu žlče
- Pomáha po rekonvalescencii, pri borelióze a kliešťovej encefalitíde
- Má pozitívny vplyv na zrak
- Zbavuje črevá jedovatých látok ( denne 150 ml šťavy ) a odstraňuje zápchu
- Pomáha pri ateroskleróze ( odporúča sa 50 - 100 ml surovej šťavy denne )
- Dodáva pružnosť a lesk pleti, vlasom a nechtom
- Vyvoláva optimistickejší náladu
Na 2 – 3 menšie buľvy červenej repy potrebujeme:
1,5 litra vody
1 bobkový list
4 guľôčky čierneho korenia
1 PL trstinového cukru
1 ČL soli
Asi 1 ČL nastrúhaného chrenu
150 g kyslej smotany
1 ČL ľanových semienok
Podľa chuti šťavu z citróna
Ako na to:
1. Do hrnca dáme variť vodu spolu s bobkovým listom, korením, cukrom a soľou. Repu očistíme a vcelku vložíme do vody. Varíme asi pol hodinu, aby mierne zmäkla, no nemala by byť úplne rozvarená.
2. Po vychladnutí ju nastrúhame (na strúhadle použijeme väčšie slzy) a dôkladne premiešame so zvyšnými surovinami.
3. Pred podávaním nátierku necháme poriadne prejsť v chlade. Podľa potreby ešte dochutíme.
4. Môžeme servírovať na tmavom pečive.