Základné domáce vaječné cestoviny

Základné cesto na 4-5 porcií:
500 g hladkej múky 00 extra (polovicu môžeme nahradiť semolinovou múkou) + na podsypávanie
5 celých vajíčok
1 PL oleja
1/2 ČL soli
Ako na to:
1. Múku preosejeme na pracovnú dosku a do stredu vyhĺbime jamku. Do nej postupne pridávame vajíčka rozmiešané s olejom a soľou a rukami vypracujeme tuhšie vláčne cesto. Vytvarujeme ho do hrudky, zabalíme do fólie a necháme v chlade odpočinúť aspoň pol hodiny.
2. Potom ho rozdelíme na 3 - 4 časti a na pomúčenej doske každú rozvaľkáme na tenké pláty. Tie už potom rozrežeme do želaných tvarov. Taliani rozlišujú viac ako 300 druhov a tvarov cestovín, no v domácich podmienkach sú na prípravu najjednoduchšie ploché dlhé rezance, ktoré sa rozlišujú šírkou
- Tagliatelle – so šírkou do 5 mm
- Fettuccine – široké 6,5 mm
- Papardelle – široké nad 1 cm
a tiež ravioly (tvarom pripomínajú naše perky), ktoré sa plnia zvyčajne zmesou mletého mäsa, hríbov, alebo zeleniny.
Pri výrobe plochých cestovín si pomôžeme tak, že každý vyváľaný plát poriadne pomúčime a stočíme voľne do akejsi rolády. Tú potom nožom už len krájame na potrebnú šírku. Hotové rezance rozložíme voľne na papier na pečenie.
Do hrnca dáme zovrieť väčšie množstvo osolenej vody, cestoviny v nej varíme len asi 2- 3 minúty (plnené 5 – 6 minút). Hotové ihneď zmiešame s ľubovoľnou omáčkou.
TIP:
Cestoviny si môžete pripraviť aj do zásoby tak, že ich po nakrájaní necháte voľne dôkladne vysušiť, odložíte do mikroténového vrecka a uvaríte ich tesne pred podávaním.